Wat is cloud hosting en wat zijn de voordelen hiervan?

De term ‘cloud hosting’ is sinds de 21e eeuw een veelgebruikte term. Apple is een van de oorzaken van de toename aan populariteit van cloud hosting vanwege zijn diensten en de mogelijkheid om bestanden en applicaties op te slaan in de cloud. Voor wat betreft de definitie van cloud hosting zijn er veel onduidelijkheden.  Er zijn weinig aanbieders van cloud hosting en de aanwezige partijen herschrijven elkaars definities. Wat is cloud hosting en waarom werkt het voor mijn bedrijf?

 

De definitie

Als we de twee termen versimpelen, zien we dat het begrip bestaat uit twee woorden. Cloud (wolk) en hosting (de dienst zelf oftewel webhosting). Deze manier van hosting maakt niet gebruik van een server die op één locatie beschikbaar is, maar vaneen server die op meerdere locaties beschikbaar is. Bij cloud hosting wordt er gebruikgemaakt van een virtuele server die gebruikmaakt van meerdere servers om een website te hosten. Dit wordt ook wel het high availability platform of het hoog bereikbaarheidsplatform genoemd. De verzameling aan servers die er bij cloud hosting worden gebruikt kunt u als het ware zien als een wolk ofwel de cloud. We zullen deze definitie gebruiken aan de hand van twee praktische voorbeelden.

Voordeel 1: schaalbaarheid (scalability)

Één van de voordelen van cloud hosting is de schaalbaarheid. Stelt u zich een groep van wolken voor waarop uw website draait. Plotseling schieten de bezoekersaantallen door het plafond. Bij reguliere hosting knalt de website eruit. Bij cloud servers is dat niet het geval. Bij pieken in bezoekersaantallen wordt er als het ware naar andere clouds gezocht, zodat uw website toch online blijft. Daarom is een website bij cloud hosting altijd 24 uur per dag online. Voor websites met grote pieken in bezoekersaantallen is cloud hosting dus een aanrader!

 

Praktisch voorbeeld: Martijn en zijn kerstwebsite

Martijn verkoopt aan het eind van het jaar kers georiënteerde producten zoals kerstpakketten, kerstballen, kerstbomen en kerstdecoraties. Gedurende het hele jaar is de website van Martijn online, maar in het vierde kwartaal van het jaar begint zijn bezoek pas echt te pieken. Het hele jaar is zijn website online. De website draait goed maar crasht in november vanwege de vele aanvragen voor zijn kerstpakketten en de stijging aan bezoekers dat op één dag zijn website bezoekt. Martijn ervaart nu ‘downtime’ waardoor hij inkomen mist. Bij cloud hosting kan hij in een rustige periode gebruikmaken van minder clouds en als hij meer cloud servers nodig heeft, is dat altijd á la minute mogelijk.

 

Voordeel 2: kosten naar gebruik (pay for what you use)

Bij cloud hosting betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Als uw website uit een shared hosting pakket groeit, is een dedicated server nog de enige oplossing. Dit zijn vaak pakketten die meer geld kosten. Bij het bovengenoemde voorbeeld van Martijn is het niet nodig om gedurende het hele jaar gebruik te maken van een zwaarder hostingpakket. Martijn heeft alleen in het vierde kwartaal van het jaar een hostingpakket nodig die de toename aan bezoekers aankan. Zodoende is het voor hem financieel aantrekkelijker om te investeren in cloud hosting dan in conventionele hosting.

 

http://www.youtube.com/watch?v=6NlrMcpVkow

 

Scalibility en pay for what you use zijn een van de vele voordelen van het gebruik van cloud hosting. Serveo helpt u graag bij het  opzetten van cloud hosting. Dit allemaal op een transparante manier en in behapbare brokken aan informatie.

Waarom Serveo?

Op basis van 160 klantbeoordelingen krijgt Serveo een 9,8. Ervaar het zelf!

Geweldige support

Bereik ons 24/7 via ticket & e-mail

Serveo garantie

Eerste maand altijd op proef

Heldere prijzen

Geen setup of transactie kosten